Milyen idő várható ma?

Előrejelzés 2020.03.13-ra péntekre.

A nap, amikor a front tekintetében a modellekben is nagy a bizonytalanság :/ még 10 órára előre is…

Kora hajnalban gyengén, valamint közepesen felhős időre tekinthetünk fel, a csapadékzóna jelenleg az északnyugati határszélnél jár. Reggelre a légkör nedvességtartalma megnő, az égbolt gyorsan felhősödni kezd. Ebben minden modell egyetért.
A levegő hőmérséklete az előrejelzettektől Vas- Zala-Somogy- Baranya- Tolna- Bács megye déli részén, valamint Csongrád és Békés megyékben is elmaradt 5-6-7 fokokat mérhetünk jelenleg. Szeged környékén az előrejelzetthez képest csak 6-9 fokok vannak jelenleg.

Délre, kora délutánra a modellek java nagyjából Nagykanizsa- Miskolc vonaltól északra várja a csapadékzóna terjedését, de bizonyos modellek déli országrészbe terjedéssel számolnak, míg 5 vizsgált modellből 2 keleti irányú terjedéssel számol. Legvalószínűbb folytatása az eseményeknek, hogy a szél megélénkülésével, megerősödésével a frontális emelés mentén az egész országban lehet számítani csapadék kialakulására, sőt az északkeleti országrészben egy keskeny- ám masszív konvergens vonal mentén akár erős záporok, gyenge zivatar kialakulása sem lehetetlen.

A hőmérsékletek tekintetében ellentmondások látszanak. Legtöbb esetben 7-13 fok közötti értékek szóródnak, de az erős szél miatt arra érzékeny területeken (Kisalföld- Mátraalja- Bükkalja- Ceglédi dombság, Székesfehérvár-Mór térsége) a főnszél hatására átmenetileg a hőmérsékletek kis valószínűséggel, de 14 fokig is emelkedhetnek. Az eső továbbra is kitart, és dél-délkelet felé távozik országunkból.

Estére a szél csendesedik, elkezd felszakadozni a felhőzet, késő este 4-7 fok köré süllyed a levegő a derültebb tájakon, míg a felhős déli területeken 6-8 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. A hétvége első napjára viszont kifejezetten friss, hűvös reggel vár ránk.

Készítette: Erdős László
Borítókép: Kállai TivadarMetKép->A ti csoportotok!

“Milyen idő várható ma?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.