Miért fontos a szabályok betartása?

Az elmúlt hetekben az egész ország felkészült a COVID-19 járványra, kórházi osztályokat alakítottak át, szűréseket vezettek be, de ami a legfontosabb, tájékoztatják a lakosságot, hogy mi is a Korona vírus legnagyobb veszélye!
Sokan úgy gondolják, őket ez nem érinti, hisz fiatalok, de ez sajnos nem ennyire fekete-fehér. Egy népszerű blogger is megszólalt az interneten, most nem nevesíteném, de az, hogy a lakosság csak egy szűk rétegét érinti a betegség, sajnos eléggé hamis gondolat.
Sokan, és nagyon sokszor elmondták, mire KELL vigyázni, először is miket NE tegyünk!
-NE fogjunk kezet, hisz ezzel nagyon könnyen át lehed adni a kórokozót
-NE menjünk forgalmas helyre, ahol sok ember tartózkodik, csak akkor, ha feltétlenül szükséges
-NE álljunk egymáshoz közel, amennyire lehetséges tartsunk távolságot mindenkitől!
-NE látogassuk meg rokonainkat, akkor se, ha megnőtt a szabadidőnk
-NE engedjük el a gyerekeket “bandázni”, hisz nem ezért zárták be az iskolákat. Talán ez a legnehezebb része, de tartsuk otthon őket, és ha lehet, a természetben sétáljunk velük, ne egy forgalmas játszótéren.
-NE essünk pánikba, hisz ha mindent jól csinálunk, nem lehet baj!
– Amennyiben a betegség tüneteit észleljük magunkon, hívjuk a háziorvosunkat, vagy a következő számok egyikét: (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) és semmiképp ne menjünk emberek közé!

Most pedig, hogy miket TEGYÜNK!
-Napjában többször is mossunk kezet meleg vízzel, szappannal, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, különösen, miután tömegben jártunk.
-Lehetőleg egyetlen ember intézze a bevásárlásokat, nem forgalmas időszakban, gyorsan, és célirányosan haladjon, és heti 1-2 alkalomra szorítsa vissza a bevásárlások számát.
-Éljünk kiegyensúlyozottan, hiszen egy egészséges szervezetet nehezebben gyűr le bármilyen betegség.
Foglaljuk le magunkat otthoni tevékenységekkel, így könnyebb elviselni az izolációt.
Magyarázzuk el szeretteinknek, hogy miért fontos a szabályok betartása. Gyermekekre, és az idősekre érzelmi alapon hathatunk a leginkább.
Ha van kertünk, a felszabaduló időben műveljük, ezzel több módon is segítjük magunkat: Lekötjük a felesleges energiánkat, munka közben figyelmünket lekötjük, nem aggodalmaskodunk, a megművelt kert büszkességgel tölt el, és javítja közérzetünket, és egészséges, friss táplálékot jelent a család számára.
Hamarosan indul egy cikksorozat, ahol a kerti teendőket vesszük sorba, teljesen kezdők számára is használható tudást adva.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ahogy a bevezetőben már szó volt róla, nem egy vékony réteget érint a járvány, hazánk népessége ugyanis elöregedett, amit a korfa egészségtelen állása is bizonyít. A fiatal generációknak nem szabadna kisebb létszámúnak lennie, mint az idősebb generácóknak, tehát a korfának lefelé kellene szélesednie, azonban hazánkban ez nem így van.

Forrás: KSH
Mint látható, a 35 év felettiek jóval nagyobb részét képezik a lakosságnak, mint a fiatalok.
Vízszintes tengely: Lakosság (ezer fő)
Függőleges tengely: Életkor (1 vonal, 1 év)

A teljes korfa alapján már meg lehet becsülni, hogy bizony sok embert érinthet súlyosan a betegség, és az sem elhanyagolható, hogy ugyan a fiatalabb generációk halálozási aránya alacsony, de több hétig is eltarthat, mire felépül a betegségből!

Forrás: Adjusted age-specific case fatality ratio during the COVID-19 epidemic in Hupei, China, January and February 2020, medRxiv.

A fenti diagramm alapján, főként az idősebb generációkat fenyegeti a betegség, de már a 40+-os korcsoportban is duplája a halálozás egy influenzához képest.

Hogy mennyi embert is érint igazán súlyosan a betegség? Főként a 65+-os korcsoportok vannak veszélyben, így nézzünk egy ábrát, mennyien is lehetnekők. A KSH interaktív korfáján könnyen megvalósítható volt.

Forrás: KSH

Összesen 1 889 959fő. Ennyi ember, ennyi magyar állampolgár az, akinek az életével játszik mindenki, aki nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje a fertőződést. Ez egy orosz rulett, ahol a pisztolyt pörgető nem is biztos, hogy az asztalnál ül. Ne pörgessük a pisztolyt, és ne rakjunk bele töltényeket!
Hogy hányan is vagyunk, akiknek vigyázni kellene az idősebb generációra? Ehhez is a korfa fog segítséget nyújtani:

Forrás: KSH

7 184 926fő A lakosság közel 3/4-e, akiknek most meg kell védeniük a lakosság 1/4 részét. Nem lesz könnyű, és sokáig elhúzódhat, de csak mi, és a mi hozzáállásunk lehet az, ami eldönti, meddig tart. Ha fegyelmezettek maradunk, és mindent megteszünk, hamar levonul a járvány. Egy halottunk már van, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen több!
Köszönöm, ha végigolvasta a cikket, amennyiben hasznosnak érezte, ossza meg, ezzel is segítve, hogy megállítsuk a járványt!

Borítókép: A COVID-19 vírus eddigi fertőzötteinek száma, 2020.03.13-ai állás szerint.
Forrás: wikipédia

“Miért fontos a szabályok betartása?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.