Több centi hó hullhat holnap, hófúvásveszély! (Hótérkép)

Bár a helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt, megpróbáltunk egy lehetséges helyzetet felvázolni holnapra, hétfőre.

Havazás:

Hajnalban, reggel északon, majd a középső és délkeleti részeken már kialakulhat kisebb hószállingózás, havazás. A nap során a csapadék intenzitása tovább erősödik nagyjából a Debrecen-Kecskemét-Nagykanizsa vonalig, és attól délre.
Az országot csapadék és hőmérséklet szerint felosztja majd az időjárás:
A fent említett vonaltól északra kisebb hószállingózás, időszakos havazás kialakulhat, de komolyabb csapadék egyelőre nem valószínű, így ott csupán lepel-2cm hóréteg alakulhat ki, ám mivel a hegyeket leszámítva pozitív értékek lesznek, így ez legfeljebb átmeneti fehérség lesz.
Az ország másik része a Tiszától keletre eső terület. Itt a fent említett vonaltól délre, illetve a vonalon ugyan csapadék lesz, de halmazállapota változó lehet. Eleinte hó, havas eső, majd napközben átmenetileg eső eshet. Este újra szilárd csapadékba válthat a folyékony, ám addigra lényegesen gyengül majd. Ezeken a területeken átmenetileg lepel-2cm hóréteg kialakulhat.
A Kecskemét-Battonya-Nagykanizsa háromszögben, illetve tágabb környezetében várható leginkább jelentős havazás. Ezeken a területeken, főként délkeleten átmenetileg eshet havas eső, esetleg kis eséllyel eső, ám éjfélig több centi hó hullhat, ami napközben erősen olvadni fog a sok helyen.
Délnyugaton lesz a legtöbb hó és ott napközben fagypont körül maradhat a hőmérséklet is. Itt 5-10cm, a Mecsek környezetében 10-15cm hó is hullhat. Baranya és Bács-Kiskun megyében is akár 4-8cm-es hóréteg alakulhat ki.
Csongrád megye nyugatabbi területein lepel-5cm hó várható.

Megj.: a Mátra és Bükk inkább hajnalban, reggel kaphat hózáporokból havat

Hófúvás:


Mivel viharos északkeleti szél valószínű, így főként délnyugaton, délen hófúvás is kialakulhat, akár magasabb hóbuckákat emelve. Máshol legfeljebb estétől lehet számítani kisebb hófúvásra, amikor stabilan megmarad a hó a fagypont alá hűlő levegőnek köszönhetően.
A Mecsekben a porhónak köszönhetően komolyabb hófúvás lehetséges.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Hétfő éjfélig várható hómennyiség:

Oszd meg másokkal is a lenti Facebook ikonra kattintva, ezzel is segítve munkánkat!❤

Borító: instagram

“Több centi hó hullhat holnap, hófúvásveszély! (Hótérkép)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.