Erős hideghullám érkezik!

Hidegbetörés Európában!

Sajnos rossz hírünk van, a hétvégén erős hideghullám érkezik, ami nem csak Közép-Európát, de szinte az egész európai térséget lehűti. Az időjárásunk átmeneti jelleggel ugyan, de alapvetően megváltozik. Az elmúlt napokban a Skandináv-félsziget kivételével kellemes, kora nyárias időjárás uralkodott a kontinens nagy részén, gyenge volt a légmozgás, és ugyan a reggelek még csípősek voltak, de délután jellemzően 20 fok körül alakult a hőmérséklet.

A GFS modell szerda délre 2m-es magasságba várt hőmérséklet előrejelzése. A magasabb hegységeken, és Skandinávián kívül egész Európában 20 fok körüli hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek.
Forrás: WXCHARTS.com

Csütörtökön ér el minket a hideg, amit a jelenleg Kelet Európa felett található antciklon megerősödése okoz, ami első ütemben megtorpantja az erős nappali felmelegedést, és jelentősen visszaveti a nappali csúcshőmérsékleteket.
Ez főként Észak, illetve Közép Európára fog hatást gyakorolni, nagy területen visszatérnek a fagyok, és a maximumok is az ilyenkor megszokott értékekre állnak vissza.

A GFS modell vasárnap hajnal 03:00UTC-re 2m-es magasságba várt hőmérséklet előrejelzése.
Skandináviában kemény fagy várható, de a kontinens nagy részén is kaparni kell az autók szélvédőjét!
Forrás: WXCHARTS.com

A vasárnap ugyan hideget hoz, de korántsem drasztikus lehűlést, az igazán hideg levegő Húsvét hétfőn fogja elárasztani Európát, úgy csapódik bele az addig felettünk lévő langyos levegőbe, mint egy bomba!

A GFS modell vasárnap délutánra várt 2m-es magasságra számolt hőmérsékleti anomália térképe. Csupán a Skandináv félszigeten érezteti még hatását a közelgő fagyos levegő.
Forrás: WXCHARTS.com

Amint megérkezik a sarkvidéki eredetű hideg levegő, alapjaiban rendezi át a hőmérsékleti térképet

Markáns hidegbetörés
A GFS modell kedd éjfélre várt 2m-es magasságra számolt hőmérsékleti anomália térképe. Alig 30 óra telt el a két kép között…
Forrás: WXCHARTS.com

A sarkvidéki levegő rendkívül gyorsan előrenyomul, a kontinens nagy részét beterítve, csupán Franciaország, Olaszország, és az Ibériai-félsziget csúszik ki a hideg markából.

Forrás: WXCHARTS.com

Ahogyan az várható egy ekkora méretű hidegbetöréstől, csapadékot is ad, nagyrészt konvektív formában, azaz záporok, zivatarok várhatóak Európa nagy részén. A zivatarokat átmeneti szélerősödés, jégeső, illetve havazás is kísérheti, a magasabban fekvő helyeken! A magasabb hegységekben hótakaró is képződhet, illetve ahol még van hó, ott annak vastagodása várható.

A GFS modell április 13-ra várt csapadék, és nyomási előrejelzése.
A lila szín a szilárd halmazállapotot jelöli.
Forrás: WXCHARTS.com
A GFS modell április 13-ra várt csapadék, és nyomási előrejelzése.
A lila szín a szilárd halmazállapotot jelöli.
Forrás: WXCHARTS.com

A hideg levegő útját viharos szél kíséri majd, de a gyorsan mozgó front miatt szerencsére csak rövid időre erősödik meg a légmozgás.

A GFS előrejelző rendszer 04.13. 12:00-ra várt 10m magasságra számolt szélerősség előrejelzése.
Forrás: WXCHARTS.com

Olvassák el hosszútávú előrejelzésünket is, a részletesebb, Magyarországra vonatkozó adatokért!

Borítókép: Wolf Csaba, köszönjük!

“Erős hideghullám érkezik!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.