Kánikula: 35 fok feletti hőmérséklet sem lesz ritka a héten!

Egyre fokozódó hőség!

Afrikai eredetű levegő áramlik hazánk fölé, mely már a mai nap éreztette hatását, az elmúlt napok jelentős csapadéknak után: a következő 1 hétben csapadékra nem igen kell számítani, száraz, igazi nyári időnk lesz, 35 fok feletti maximumok se lesznek ritkák.

Mai napon 28-32 fokig emelkedett a maximumhőmérséklet, csupán ( főleg a Mátra-Tisza tó vonalán) alakultak ki záporok, zivatarok. Napnyugta után hirtelen csökkenni fog a hőmérséklet.

Holnap, azaz kedden hétfőihez képest is melegebb időre kell számítani: reggel 13 és 18 fokig csökken a hőmérséklet (egyes helyeken pára-ill ködfoltok is előfordulhatnak) , majd reggeltől igen gyors melegedés következik, délutánra 29 és 34 fok közé emelkedik a T. Csapadékra csupán a Mátra környékén számíthatunk, másutt csak a kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést.

Forrás: met.hu

Szerdán még melegebb várható, ezen a napon a reggeli 14 és 20 fok utáni minimum után 28 és 35 fok köré emelkedhet a hőmérő higanyszála, csapadékot csupán nyugati és északkeleti országrészben várhatunk egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően: záporeső, egy-egy zivatar formájában.

Forrás: wetterzentrale, jól látszik hogy száraz, átlagnál melegebb időre kell készülni.

Csütörtökön a hidegfront átvonulását követően 2-3 fokot visszaesik a hőmérséklet, ám még így is az ország jelentős részén 30 fok feletti maximumra van kilátás.

Majd a pénteki napon újabb gyenge hidegfront érkezhet, ám ez sem hoz jelentős lehűlés, illetve jelentős csapadékot, csupán egy-egy zápor, zivatar lehetséges. Ezen a napon is 30 fok feletti maximumra van kilátás, sőt egy-egy helyen 34 fok sem kizárt.

Hétvégre is marad a 29 és 33 fok közötti nappali hőmérséklet kevés felhővel, magas Uv-B sugárzással, csapadékra pedig nem kell számítani.

Összefoglalva az eddigi nyár az átlagnál hidegebb volt, azonban most megérkezik a tartós, száraz kánikula.

Cikket Készítette: Ilu Tamás

Borítókép: Pap Áron -meteorológus-