Mennyire “extrém” az idei nyár?

Az idei nyár a szélsőségek nyara sokak szerint, de valóban szélsőség volt az időjárás eddig, vagy ez beleillik a sokéves adatsorba?

Előrejelzésink, és cikkeink alatt is sokszor írjátok, hogy megbolondult az idő, ez a nyár nem a megszokott, strandidő még nem is volt az idén, csak hideg, esős, zivataros “iszonyat.”


Nos, ez így nem állja meg a helyét, bár tényleg nem egy átlagos nyár, főleg, ha az elmúlt évtizedhez hasonlítjuk, akkor szembeötlő a különbség. Az elmúlt nyarakon megszoktuk, hogy a maximum hőmérsékletek rendre 30 fok felettiek, esetenként akár hetekig 35 fok felettiek, azonban ez nálunk nem normális, ez bizony a mi éghajlatunkon pozitív anomália.

Az idei nyár szinte pontosan hozza az átlagot, no, nem a 2000-es évek átlagát, hanem az elmúlt 50 évét. Egy valami extrém benne, és ez a csapadék, messze több eső hullott, mint az ilyenkor megszokott, a napokban erre szomorú bizonyítékok az elöntött települések, településrészek, a leszakadt híd, megrongát köz-, és vasutak.

90 nap alatt néhol extrém mennyiségű eső hullott, néhány helyen fél évi csapadék esett.

Összegzett csapadékmennyiség, 90 napos adat
Forrás: met.hu
Átlagos évi csapadékmennyiség
Éves átlagos csapadékmennyiség Magyarországon
Forrás: Sulinet.hu

Ha az átlagtól való eltérést nézzük, ott is látható az, hogy a Tiszántúlon bizony nagyon sok volt a csapadék, de a Dunántúl nyugati része az, ami szinte úszott a vízben:

Összegzet csapadékmennyiség eltérés az átlagtól, 90 napos adat
A csapadékösszeg eltérése az átlagtól, 90 napos, összesített adat.
Forrás: met.hu

Igazán érdekes a következő térkép, ugyanis a nagy csapadékmennyiség nem hozta magával a napfény hiányát, ellenkezőleg, az átlagosnál is többet sütött a nap. Azért lehetséges ez, mert nem napokig tartó lassú esőzésekkel érkezett hazánkba a csapadék, hanem záporokkal, zivatarokkal, un. konvektív csapadékkal, így viszonylag rövid idő alatt tudott kihullani rengeteg víz.

Összegzett napfénytartam, 90 napos adat
Összesített napfénytartam, az előző 90 nap adatai alapján.
Forrás: met.hu

A legtöbb ember nem tudja fejből az év ezen szakának átlagos napfényes óráinak számát, és bevallom, magam is bajban lennék, ha ébredés után ezt kérdeznék tőlem, így itt egy térkép, az átlagtól való eltérésről:

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Összegzett napfénytartam eltérés az átlagostól, 90 napos adat
A napfénytartam átlagostól való eltérése, 90 napos időintervallum.
Forrás: met.hu

Kizárólag az Északi-középhegységben volt borultabb az idő, mint ami ilyenkor átlagosnak tekinthető, mindenhol máshol többet sütött a nap, a sokáig aszályos északnyugati régióban mintegy 10%-al több volt a napsütéses órák száma.

Most pedig jöjjön, amire mincenki a leginkább kíváncsi, hogy hidegebb volt-e a nyár, mint a szokásos. Nos, ha az emberi emlékezetre bízzuk, akkor hidegebb, hiszen az elmúlt években rendre dőltek a rekordok, de ha az adatsoroknak hiszünk, akkor bizony ez egy tipikus nyár volt.

Először lássuk az elmúlt 90 nap átlaghőmérsékletét:

Átlaghőmérséklet, 90 napos adat
Számított átlaghőmérséklet, az előző 90 napra.
Forrás: met.hu

A 18, 19 fok nem tűnik túl magasnak, de ha hozzátesszük, hogy ebben a hajnali minimum, és a délutáni maximum hőmérsékletek is benne foglaltatnak, akkor már kicsit más a helyzet.

Itt pedig egy térkép, ami megmutatja, hogy mennyire tért el a hőmérséklet a szokásostól, azaz, hogy valóban jól éreztük, az idei nyár hidegebb, mint kellene. Röviden: kicsit.

Átlagos hőmérséklettől való eltérés, 90 napos adat

Az utóbbi 30 napban azonban jól belehúzot a nyár, és bizony már valahol pozitívba ment át az anomália, nem is kevéssel:

Átlagos hőmérséklettől való eltérés, 30 napos adat

Összegezve: Az idei nyár sok napsütést hozott, az átlagostól 5-10%-al több napfényt kaptunk, ami mellett azonban jóval csapadékosabb is az évszak eddigi része a Tiszántúlon, valamint délnyugaton, május vége óta közel dupla mennyiségű eső hullott, mint az ilyenkor megszokott.
Hőmérséklet szempontjából is kissé felemás, de ezesetben nem területi megoszlás volt, hanem időbeli: a tavasz vége, és a nyár eleje kissé hidegebb volt, míg az elmúlt 30 nap már melegebb, mint a sokévi átlag, így a 90 napos eltérés 0, -1 fok, ami nem szignifikáns.

Borítókép: WXCHARTS.COM