Szombaton 30-31 fokos kánikula, viharos szél! Estére heves zivatarokkal hidegfront érkezik! (Részletes időjárás jelentés)

Szombaton 30-31 fokos kánikula, viharos szél! Estére heves zivatarokkal hidegfront érkezik! (Részletes időjárás jelentés)

A hűvös időt már holnap is fokozatos melegedés váltja fel, ám szombatra visszatér a nyár, akár újabb hőségnap is lehet a déli területeken, új melegrekorddal.

Ennek okozója egy Alex névre keresztelt meglehetősen erős ciklon, mely tőlünk nyugatra komoly károkat okozhat.
Előterében eleinte meleg, kissé szárazabb levegő áramlik fölénk, így szombat délutánig napos, változóan felhős idő lesz. Majd hidegfrontja ér el minket, heves zivatarokkal, viharos széllel!

Jól kirajzolódik a fölénk áramló meleg az 1500m-en vett hőmérsékleti előrejelzésen:

Időjárás jelentés kánikula

Pénteken a hűvös hajnalt követően az ország déli felén már 20-25 fokos meleg valószínű, kevés felhővel. Északon ezzel szemben még tartja magát a hideg levegő és felhőből is több lesz. A déli szél országszerte megerősödik.

Hűvös lesz a reggel
Nappal kettősség alakul ki


Szombaton a hajnal már valamivel enyhébb lesz. Eleinte kevés felhő valószínű. A napsütésben a levegő gyorsan melegszik majd és délen akár 29-31 fok sem kizárt. Jó esély mutatkozik az előző melegrekord megdőlésére is. Sajnos ezt a meleget viharos erejű déli szél kíséri. A legerősebb lökések 70-80km/h körül lehetnek a Dunántúl magasan fekvő területein.
Majd a ciklon hullámzó hidegfrontja késő délután, este ér el minket. Nyomában főként a Dunántúlon, annak is nyugati és délnyugati tájain heves zivatarok, akár zivatarrendszer is várható. A magas szélnyírás szupercellák kialakulását is támogatja.
A viharokat ezeken a területeken felhőszakadás (20-40mm), viharos erejű szél (70-90km/h) és nagyobb méretű jég (>2cm) kísérheti. Máshol inkább a szél és a felhőszakadás okozhat problémákat, de valószínűleg gyengébb formában.

Enyhe hajnalunk lesz
Délután kánikula sem kizárt a déli országrészben


Éjszaka a front tovább halad keletnek, a szél viharos erejű lehet a frontvonalon és jó eséllyel pont ez tehet keresztbe a keleti területeken a zivatarok képződésének, így a Dunától keletre inkább csak elszórtan lehet zivatar.
Vasárnap napközben délkeleten és keleten további záporok, zivatarok alakulhatnak ki szórványos jelleggel. A hőmérsékletekben néhány fokos lehűlés mutatkozik majd, de nem fogunk fázni.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Délkeleten szinte nyári reggelünk lesz
Napközben kellemes őszi idő valószínű . Időjárás jelentés térképei:https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,accprecip,overview,2mtemp&run=06&step=030&plottype=10&lat=46.787&lon=20.297&skewtstep=0

A folytatás még meglehetősen bizonytalan, de valószínűleg jövőhét középére néhány fokkal újból hűvösebb idő lesz.