Viharciklon éri el Európát! Alex hozzánk is bekopogtat!

Holnap éri el az Alex névre keresztelt viharciklon Európát, a hétvége időjárását hazánkban is ez határozza meg!

Egy erős atlanti ciklon éri el Európa nyugati partjait holnap, és okoz erős vihart, elsősorban Írországban, valamint Franciaország északnyugati területein. A viharban orkán erejű szél várható, azaz 120km/h feletti szélsebességre kell felkészülniük az ott lakóknak!
Az alábbi videóban a következő néhány nap 6 órás felbontásban, maximális szélsebesség számítása, az ECMWF alapján.

Forrás: WXCHARTS.COM Animáció: MetKép

A viharciklon bőven 150km/h feletti széllökéseket produkál a parton, így a széllökések ereje elérhet az I-es kategóriájú hurrikánokban tapasztalt erősséget. A hatóságok is felkészültek arra, hogy hétvégén sokaknak kellhet a segítség. A legerősebb széllökések Bretagne partjait érhetik csütörtök éjjel, majd a ciklon észak felé eléri a La-Manche csatornát, és visszafordul dél felé. Eközben veszít erejéből, így amikor ismét eléri Franciaország partvidékét, a szárazföldön ekkor már 100km/h körüli szélsebesség várható.

Ahogyan az előzőekben meg lett említve, Alex nem csak szelet, de tekintélyes mennyiségű csapadékot is hoz magával, így ismét a WXCHARTS térképére támaszkodva megnézzük, mennyi is az annyi.

Az Alex viharciklon orkán erejű szelet, és rengeteg csapadékot okoz Nyugat Európában!
Összesített csapadék, 2020.10.01 00:00-tól 2020.10.05. 00:00-ig. Előrejelző modell: ECMWF Forrás: WXCHARTS.COM

Elsősorban Franciaország nyugati részén, valamint Nagy Britannia délnyugati területein várható igen nagy mennyiségű csapadék, ami áradásokhoz s vezethet a térségben. Ezeken a helyeken 5 nap alatt 100mm feletti csapadék várható!

Hazai vonatkozások

Jelenleg hazánktól északkeletre egy gyorsan gyengülő magassági hideg légörvény található, ami ma estig többé-kevésbé fel is oszlik, majd az Alex viharciklon előterében szubtrópusi levegő árasztja el hazánkat, mielőtt a ciklon hidegfrontja elérne hozzánk, és viharos időjárást okozna.

A részletes hazai eseményekről következő cikkünkben írunk!

Borítóképünk illusztráció! Forrás: Red Tanneau / Agence France-Presse – Getty Images

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!