Jön a Jupiter-Szaturnusz együttállás! Milyen idő várható a jeles napon?

Jön a Jupiter-Szaturnusz együttállás, de milyen lesz az idő, mit fogunk látni belőle?

Figyelem, a friss cikket ITT találjátok! Folyamatosan frissítjük!

Már május közepén megírtuk, idén egy nagyon különleges égi esemény érkezik, mégpedig két bolygó együttállása. Nevezetesen a Jupiter, és a Szaturnusz. A két bolygó látszólagos közelsége 6, 6,5 szögperc között lesz, emiatt a szabadszemes észlelésnél egyetlen pontnak fogjuk látni, de távcsővel megfigyelve igen látványos lehet. Nos, látványos lehet, azaz az ország, és Európa legtöbb pontjáról inkább csak lehetne a konstelláció, ugyanis vastag felhőtakaró fogja borítani a tájat.

FRISSÍTÉS2!
A délkeleti határ mentén is elkezdett tisztulni az ég, talán láthatóvá válik ott is az együttállás!

FRISSÍTÉS!

Jelenleg Északnyugat-Magyarország tűnik befutónak, ott már vékonyodik a felhőtakaró, illetve helyenként felszakadozott a felhőzet is! Az elmúlt 1 hét során némiképp változott a helyzet, így sajnos keleten gyakorlatilag nullázódott az esélye annak, hogy megfigyelhessük az együttállást.
Jelenleg a Győr-Szombathely vonaltól északnyugatra eső területen tisztulhat ki kellőképpen az égbolt.
A műholdkép 15:05-kor készült.

Forrás: windy.com

A kérdéses időpontban egy többközéppontú ciklonrendszer lesz Nyugat-Európa felett, melynem felhőzete fölénk is benyúlik, így vastag felhők fogják takarni az eget sőt, az eső is többfelé elered.

Áttekintő térkép 2020.12.21-e 18:00 UTC-re. Előrejelző modell: GFS

Ahogyan a fenti térképen is látható, jobbára borult, vagy erősen felhős idő várható hazánkban a kérdéses napon a GFS előrejelző modell szerint, de nézzük meg a másik nagy modell, az ECMWF térképét is!

Áttekintő térkép 2020.12.21-e 18:00 UTC-re. Előrejelző modell: ECMWF

Ez sem fest sokkal jobban, viszont mindkét modell hagy egy halovány reményszikrát, mégpedig az ország kelet, északkeleti csücske területén. Először nézzük a GFS előrejelzését:

Ez sajnos nem túl bíztató, a felhőtlen, megfigyelésre alkalmas területek mind a határunkon túl találhatóak.
Lássuk, hogy az ECMWF hogyan látja a helyzetet:

Itt bizony megmarad a remény, hogy megpillanthassuk az együttállást, ami legközelebb ilyen közelségben 60 év múlva lesz látható, így már inkább gyermekeink, unokáink láthatják legközelebb.

Mivel a felhőtakaró északnyugati irányból érkezik, és 16:15-18-15-ig lesz megfigyelhető, van rá némi esély, hogy a jelzett területen tökéletesen lehessen végigkövetni az égi jelenséget.

Előrejelzési térképek: WXCHARTS.COM
Borítókép: Pixabay