A hét elején 10-12 fok, karácsonyra markáns lehűlés, téliesebb, havas folytatás!( Hosszútávú időjárás előrejelzés)

A hét elején 10-12 fok, karácsonyra markáns lehűlés, téliesebb, havas folytatás! Hosszútávú időjárás előrejelzés:

A napok óta tartó párás, borús időnek hétfőn ver véget egy front, mely után változékony, ám enyhe napok következnek. Az ünnepekre markáns lehűléssel újabb hidegfront érkezhet, és az eső mellett hó, havas eső is hullhat, majd a két ünnep között továbbra is télies idő lehet, akár nagyobb havazással is!

Vasárnap még mindig borús időnk lesz, csupán néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A szél mérsékelt marad. A levegő hőmérséklete hajnalban 0, 4, napközben 1 és 7 fok között várható.

Hétfőn nyugat felől már megközelít minket egy front, ennek hatására főleg északon és nyugaton előfordulhat gyenge csapadék, eső. A szél megélénkül, ezért már felszakadozhat a felhőzet is néhol. A reggel hűvös lesz, 0 és 5 fok körüli minimumokkal, majd napközben délen már megenyhülhet, ekkor 2 és 11 fok várható.

Kedden és szerdán többfelé előfordulhat gyenge eső, bár kedden északon és északkeleten a hideg beszorul a magasban is, így ott a hegyekben nem kizárt kisebb havazás, havas eső sem. Máshol azonban megenyhül és az élénk délies széllel délutánra 6-13 fokig melegszik majd a levegő. Szinte tavasz lesz.

Csütörtökön érkezik a hidegfront, mely valószínűleg egy mediterrán ciklonnal együtt okoz majd jelentős csapadékot, főként az ország délnyugati felén. Itt akár 30-40mm eső is eshet, de máshol is 5mm-t meghaladó mennyiségre készülhetünk. A csapadék halmazállapota jelenleg elég bizonytalan, valószínűleg eleinte eső, majd késő délutántól már vegyes csapadék is hullhat, és karácsony reggelére átválthat nagyobb területen is hóba, havas esőbe. Erre leginkább délen van esély.

Hosszútávú időjárás előrejelzés
Az időjárás változékonyabb ruhát ölt.

Pénteken és szombaton változóan felhős idő lesz, és kisebb havazás, hózápor szinte bárhol előfordulhat, így átmenetileg kifehéredhet a táj az ország egyes pontjain. A reggeli minimumok -4 és 2 fok között várhatóak, a maximumok -3 és 3 fok körül, bár december 25-én napközben még délkeleten 5 fok körül tetőzhet (megj. mivel a csapadék érkezése is bizonytalan, egyes forgatókönyvek alapján még délkeleten maradna a csapadékos idő, ami a levegő lehűlését okozná és hó hullana).

Vasárnap átmenetileg nyugodtabb idő lehet, néhol a nap is kisüthet. A reggel fagyosan indulhat, -6 és 0 fok között, napközben is télies lesz a hőmérséklet, -3 és 3 fok körül.

Hétfőn és kedden nagy bizonytalanság mellett újabb mediterrán ciklon érkezhet, ami a fölöttünk lévő hideg hatására jelentősebb, akár országos havazást is hozhat, ám ez még változhat addig.

Hosszútávú időjárás előrejelzés
Megj.: a havat jelölő ikonok nem feltétlenül országos havazást jelölnék, illetve a kevésbé havas ikon hózáporra, hószállingózásra vonatkozik!
Hosszútávú időjárás előrejelzés
Érdekességképpen az ECMWF modell közel 40cm havat vár az ünnepek után 🙂 WXCHARTS

Hóvalószínűségi térképünk itt tekinthető meg.

A holnapi időjárás részletesen az alábbi szövegre kattintva érhető el!

A hosszútávú időjárás előrejelzéshez használt hótérkép: WXCHARTS