Karácsony: markáns lehűlés, sok csapadék érkezhet, akár havazhat is!

Karácsony: markáns lehűlés, sok csapadék érkezhet, akár havazhat is!


Az ünnepek időjárása a szokásosnál bizonytalanabb. Az elmúlt évekkel ellentétben most van esély a havazásra, ám meglehetősen eltérő modellképeket kaphatunk és alapvetően a helyzet nem zárja ki egyiket sem.
A markáns lehűlést hozó ciklon érkezése december 24 reggel-este közé tehető. Pontosan még nehéz megmondani, mert elég nagy a szórás a különböző modellfuttatások között.
Éppen ezért érdemes elkülöníteni az ECMWF modellt a GFS-től.

Az egyik forgatókönyv:

Az utóbbi modell néhány órával későbbre várja a hideget, így a csapadék jelentős része esőként hullana. Csupán a hegyekben, főként a Mecsekben és délen eshetne Szenteste hó. A Mecsekben azonban, akár nagyobb, 10-15cm-t meghaladó mennyiség is hullhatna, bár nagyon a határon lehet a hőmérséklet. Az ünnepek további részében hidegebb lenne, ám csak elszórtan fordulhatna elő hózápor. Ebben az esetben a fehér ünnep legfeljebb átmeneti és regionális jellegű lehet, hiába a hidegebb idő!

Csapadékból nem lenne hiány délnyugaton, de jobbára eső lenne sajnos a mostani állás szerint.
Bár már a magasban hűlne a levegő, az alacsonyabb területeken ez eső lenne.
Pécsett kiugró lenne a csapadék, de sajnos eső esne. Esetleg a Mecsek magasabb pontjain lehet határeset. Wetterzentrale

A havasabb kimenetel:

Az ECMWF ezzel szemben némileg előbb várja a hideg érkezését. Ebben az esetben nagyobb területen hullana hó és lenne fehér az ünnep. Szenteste, illetve másnap az ország közel felét hó borítaná be. Az ünnep további részében már hasonló a meglátásuk, elszórtan kisebb havazás, hózápor.

Ez egy fokkal szimpatikusabb.

Fehér lesz az ünnep?

Alapvetően a kevésbé havas GFS modell jelenlegi frissítése kissé kilóg a sorból, illetve az úgynevezett főfutása is eltér az egyes ún. eps tagok átlagától. Ez arra enged következtetni, hogy valamelyest fals képet ad, ám még így is kisebb az esélye a fehér karácsonynak.

Karácsony
Az esélye annak, hogy átmenetileg legalább néhány órán át megmaradó hó hulljon az ünnepek alatt!

A rövidtávú időjárás előrejelzéshez ide kattintva jutnak el!

Térképek: WXCHARTS

Borító: itt