Folytatás: köd, kontra 12-17 fokos tavasz, majd lehűlés!

Folytatás: köd, kontra 12-17 fokos tavasz, majd lehűlés!

Az előttünk álló napok időjárása meglehetősen egyhangú lesz. Sokfelé a köd és rétegfelhőzet miatt hűvös lesz, míg a naposabb tájakon kellemes meleg. A folytatásban azonban egyre nagyobb területen tűnik el a köd, melegszik a levegő és csupán a hónap végén van esély téliesebb időjárásra.

Hosszútávú videós előrejelzésünk:

Tavasz kontra köd

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇


Európai helyzetkép részletesen:

Tavaszi idő, anticiklon VS hideg, ciklonok!

Jelenleg a kontinens területének jelentős hányadát anticiklon fedi le, csupán délnyugaton és délkeleten okoznak jelentős csapadékot, utóbbi térségben havat, mediterrán ciklonok. Az Atlanti-óceánon erős, többközpontú ciklonrendszer alakult ki, ami a következő időszakban szeles, viharos időjárást generál az óceánon és később Nyugat- és Északnyugat-Európában is. A kontinens északi részein egyelőre anticiklon uralkodik, ami a jövő hét első feléig tartja magát és meglehetősen hideg, fagyos időjárást generál.

A térképen jól látni a nyomási viszonyokat.


A középső területeken és délen szintén egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, melybe a már említett atlanti ciklon meleg levegőt pumpál. Noha a magasban meleg lesz, a szélcsendnek köszönhetően nagy területen képződhet köd.

Benyomul az enyhébb levegő a kontinens belsejébe, tavaszi idővel.

Egyre nagyobb területet érintenek a ciklonok!

A hét közepére már egyre nagyobb területet érintenek a ciklonok és a frontok, melynek következtében a nyomási viszonyok átrendeződnek.

A hét második felében már Észak-Európa is ciklonokra számíthat.

Ennek oka, hogy Spanyolország térségében egy anticiklon terjeszkedik ki, ezzel északabbra tolva a ciklonok útvonalát, ugyanakkor az északról érkező hideg áramlása ezeket igyekszik déliesebb irányba eltéríteni, így már a kontinens nyugati, északnyugati, északi és később keleti területeit is változékony időjárás jellemzi. Mivel fagyos levegő társul a légörvényekhez, sokfelé okoz majd havazást viharos szél kíséretében.

Csapadék viszonyok
A szélviszonyok pénteken


Európa déli és középső területein a hónap végéig leginkább anticiklonális helyzet határozza majd meg, az átlagnál több fokkal melegebb levegővel!

Az átlagtól való eltérés pénteken

Téliesebb időt hozhat a március eleje?

Bár ez még rendkívül messze van időben, a modellek napok óta lehűlést prognosztizálnak, melynek mértéke azonban kérdéses. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy az átlag köré, esetleg valamelyest alá hűlhet a levegő a kontinens középső részein, így hazánkban is. Éjszaka visszatérnek a fagyok és nappal is 3-7 fok körül tetőzhet a hőmérséklet. Ugyanakkor ez még nagy bizonytalanságot hordoz magában!

A tegnap esti és a péntek reggeli GFS fáklyát összehasonlítva egyértelmű a lehűlés, de annak mértéke nem. Valószínűsleg az átlaghoz közeli hőmérsékletek lehetnek, ám ha az első diagramot nézzük, a vastag zöld, azaz a főfutása a modellnek meglehetősen hideg!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=54990&model=gfs&var=201&run=06&lid=ENS&bw=1
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=54990&model=gfs&var=201&run=06&lid=ENS&bw=1

Részletesen:

Szombaton hajnalban a vegyes halmazállapotú csapadék kelet felé elhagyja országunkat, ám napközben is változóan felhős idő lesz, a Dunától keletre több órás napsütéssel. A front mögött kellemes időnk lesz, a szél mérsékelt marad. A minimumok -3 és 6, a maximumok 5 és 13 fok között lesz.

Vasárnap hajnalban hűvös lesz, többfelé fagyhat és nagy területen képződhet köd, pára, rétegfelhőzet. Ennek köszönhetően napközben is sokfelé tartja magát a borús idő. Leginkább délnyugaton süthet ki hosszabb időre a nap, illetve az ország középső sávjában. A minimumok -4 és 3, a maximumok 6 és 14 fok között lesznek.

Délen tavaszias meleg lehet.

Hétfőn és kedden is a vasárnapihoz hasonló időjárás lesz, nagy területen képződhet köd és rétegfelhőzet, ami napközben konzerválja a hideget, így ezeken a részeken 6-8 fok lesz, míg a naposabb részeken 12-15 fok lesz.

Szerdától péntekig a köd valamivel kisebb területet érint majd, egyre inkább keletebbre és északabbra húzódik vissza. Ezeken a részeken 5-8 fok lesz, míg a naposabb déli területeken 13-16, de a határhoz közel 17 fok köré is melegedhet a levegő. A szél mérsékelt marad, csapadék nem lesz. A leghidegebb órákban  -3 és 4 fok körüli értékeket mérhetünk.

Folytatás tavasz köd lehűlés

Térképek: wxcharts

Előrejelzés térképek: Metkép

A Marsra szállásról és hírekről az “itt” szóra kattintva bővebben is olvashatnak!

A holnapi időjárásról részletesen “itt” olvashatnak!