MetKép

Koppenhágában melegebb van, mint a török riviérán!

Valóban, Északnyugat-Európában az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb van, így Koppenhágában melegebb az idő, mint a török riviérán!

Hogyan lehetséges, hogy a mediterrán országban, a tengerparttól néhány kilométerre fagy, míg az északi, inkább a hideg teleiről híres országban pozitív hőmérséklet uralkodik?

A török riviérán hidegebb van, mint Koppenhágában
2 méteres magasságra számított hőmérséklet.

Az oka egyszerű. Törökországba egy, a Fekete-tenger keleti medencéjének térségében tartózkodó ciklon, és egy anticiklon, melynek súlypontja Ukrajna középső részén található, közös áramlási rendszerükben az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb levegőt zúdítanak a térségre.

Nyomástérkép, a nyilak a hideg, és meleg légtömegek mozgásának irányát mutatják.

Európa nyugati, és északnyugati területei azonban egy másik ciklonnak köszönhetően melegedhettek fel. Nagy-Britanniától nyugatra egy nagy kiterjedésű ciklon mélyült ki, melynek jelenleg a melegszektorában helyezkedik el a fent említett térség.

Ránk várhatóan csupán minimális hatást fog gyakorolni ez a ciklon, ugyanis egy kiépülő, nagy kiterjedésű, erős anticiklon fog Közép és Kelet-Európára telepedni, ezzel együtt sajnos egyre erősödő pára, és ködfoltokra lehet számítani a következő napokban.

A jövő héten rátelepszik országunkra az anticiklon.

Felhasznált térképek: Windy.com
Borítókép: AA hírügynökség