MetKép

Tél, VS. tavasz!

Ha három szóval akarjuk jellemezni a mai időjárást, akkor a címmel tökéletesen leírtuk azt: Tél, VS. Tavasz!

Erősen megosztott lesz az ország mai időjárása, köszönhetően egy frontrendszernek, mely érinti hazánkat. A reggel többnyire borongósan, többfelé ködösen, párásan indult, a hőmérséklet -2, és +3 fok között alakult jellemzően, de délnyugaton szokatlanul enyhe volt a hajnal, ott 5, 8 fok közé csökkent csupán a hőmérséklet, míg északkeleten -3, -5 fokig hűlt a levegő.

Tél, és tavasz harca
Várható hőmérséklet 2 méteren, előrejelző modell: ECMWF
Várható hőmérséklet 2 méteren, előrejelző modell: GFS

A nap további részében is marad az erős kettősség, északkeleten télies idő várható, a párás levegő, és a borult ég teszi még szomorúbbá az időjárást. Északon, északkeleten mindössze 3, és 5 fok között várható a maximum hőmérséklet.
Délen, főként délnyugaton ellenben 10-12 fok közötti, igazi tavaszi idő lesz, és a felhők is felszakadoznak, így néhány órára kisüthet a nap.

Forrás: Windy.com


Késő délután észak felől egy csapadékrendszer éri el az északi, északkeleti országrészt, és a hegyekben hó, az alacsonyabb területeken havaseső, eső várható. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, így a hegyekben sem kell számottevő hótakaró kialakulására számítani.
Jellemzően 1-2mm csapadék hullhat, de az északkeleti határszélen 5mm körüli csapadék várható, és itt az intenzív csapadékhullás időszakában akár havas eső, havazás is lehet!

Előrejelző modellek térképeinek forrása: Wxcharts.com
Borítókép: Wxcharts.com