Fagyos reggelre ébredhetünk!

Fagyos reggelre ébredhetünk!

Gyorsan hűl a levegő, reggel többfelé is fagyhat!

Ahogy lassan dél felé elhagyja hazánkat annak a mediterrán cikonnak a felhőzete, ami az elmúlt napok esős, borús időjárását okozta, gyorsan hűl a levegő. Bár a modellfutások alapján kora hajnalban is 3-5 fok lenne a 2 méteres magasságban, jelenidőben már több fokkal van hidegebb, mint ahogyan a modellek azt előjelezték.
Lejjebb a mért, valamint a modell által várt hőmérsékleti értékek. Hidegebb van jelenleg, mint ahogyan azt várják mintegy 1,5 óra múlva.

Fagyos reggelre ébredhetünk!
Mért hőmérsékleti értékek
Forrás: met.hu

Az ECMWF modell este 20 órára várt hőmérsékleti értékei
Forrás: met.hu

A fenti adatok, valamint az alacsony szélsebesség előrevetíti, hogy síkvidéken is kiterjedt fagy lehet kora reggelre. A leghidegebb természetesen az Északi-középhegység északi, zárt völgyeiben, valamint a Bükk-fennsík töbreiben lehet. A “hagyományosan” fagyzugos Zabarban reggelre -2, -3 fokos légköri fagy is elképzelhető, de a keleti határ mentén is lesznek fagyos területek.
Fagyra a Tiszántúlon élők számíthatnak, ha a légmozgás tovább gyengül, nagy területen lesz deres a táj, valamint Bakonytól északra is lehet gyenge fagy, talajmenti fagy!

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!