Vasárnap havazhat a hegyekben!

Vasárnap havazhat a hegyekben!

Ahogy azt korábban írtuk, egy hidegcsepp okoz majd extrém mennyiségű, néhol 60-70mm-t elérő vagy meghaladó esőt vasárnap és hétfőn. A hidegcsepp pontos elhelyezkedésében még vannak bizonytalanságok, amik részben a csapadék térbeli eloszlását, részben egy esetleges havazást is befolyásolnak (ha nyugatabbra lesz a hideg, akkor nem lesz hó a Kékestetőn).
A magasban fagyos levegőt szállít fölénk a hidegörvény. Kedvezőbb feltételek esetén a 850hPa-os nyomáson (~1500m) -1, -2 fok körül lennének a hőmérsékleti értékek. Ez a Mátra csúcsain, kifejezetten a Kékestetőn és esetleg a Bükk és Kőszegi-hegység 950m körüli ormain 0-3 fokot eredményezne (éjszaka lennének a fagypont körüli értékek). Mivel a csapadék intenzitása ebben az időszakban több modell szerint is intenzív lenne, fújna a szél, rásegít az átkeveredésre, azaz a hideg az alacsonyabb légrétegekbe jut.

Fagyos levegő tölti ki a Kárpát-medencét a magasban
Hétfőn hajnalban is marad a hideg
Intenzív csapadék is lesz

Ebből fakadóan a fent említett helyeken vasárnap és hétfőn hajnalban havas eső, hó is eshet, bár ahogy fent említettük, van benne bizonytalanság. Megmaradó hó nem valószínű, legfeljebb a leghidegebb időszakban van egy kevés esély átmeneti fehérségre, ha a csapadék elég intenzíven hull.
Az alábbi előrejelzés az ECMWF modell nyers modellképe a Kékestetőre (tehát nem mi találtuk ki 😉 ).

Havazás vasárnap hó
https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/2-719274/Ungarn/Heves/K%C3%A9kestet%C5%91

Térképek: wxcharts

borító: MTI fotó