MetKép

Ma: mediterrán ciklon hozhat több centi havat!

Mediterrán ciklon hozhat több centi havat!

Vasárnap délelőtt

Az ország nagy részén erősen felhős, borult lesz az ég, a reggeli órákra képződött pára és ködfoltok a délelőtt folyamán megszűnhetnek. A délelőtti órákra a keleti országrészben megszűnik az eső és felszakadozhat a felhőzet. A nyugati országrészben azonban nyugat, délnyugat felől fokozatosan megvastagodik a felhőzet, és egyre többfelé elered az eső. Sopron környékén, délelőtti órákban már havazhat, mivel oda már megérkezhet a hideg levegő, az Alpokalján átmenetileg ónos eső is eshet. Délig a csapadékzóna nagyjából a Duna vonaláig juthat. Többfelé lesz élénk a délkeleti szél, azonban a nyugati határ mentén, és Sopron környékén már északnyugati szél fújhat.

Délelőtt a hőmérséklet +2 és +13 °C között alakulhat. Délen és délkeleten lesz az enyhébb idő, míg nyugaton, és északkeleten a hidegebb.

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter

Vasárnap délután

A délutáni órákra nyugaton, és északnyugaton átmenetileg megszűnhet a csapadék, azonban az ország többi pontján eshet az eső. A Dunántúlon már élénk, erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet, míg délkeleten, keleten a délies szél lesz a jellemző.  

Délután +1 és +12 °C között alakulat a hőmérséklet. A Dunántúlon lesz a hidegebb, míg a délkeleti országrészben lesz az enyhébb idő.

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter

A késő délutáni, esti órákban egy újabb csapadékzóna érkezik délnyugat felől ami fokozatosan halad északkelet felé. A beáramló hideg levegő hatására északnyugat felől egyre nagyobb területen vált át a csapadák havaseső, hóba. A keleti országrészben továbbra is az esőé lesz a főszerep. Hétfő reggelig a Zalaegerszeg – Börzsöny vonalon akár 1-5 cm vastag hóréteg is kialakulhat.

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter
Ez is érdekelhet!  Zivatarrendszer, majd heves viharok érkeznek!