Órákon belül havazás: mutatjuk hol, mennyi eshet!

Órákon belül havazás: mutatjuk hol, mennyi eshet!

A mediterrán ciklon csapadékmezeje lassan kelet felé araszol és jelentős esőt hagy maga után. Sokfelé 20-30mm körüli mennyiséget.
A ciklon hátoldalán eközben a hideg, fagyos sarkvidéki eredetű levegő is elindul dél, délkelet felé és holnapra már az egész Kárpát-medencét kitölti. Késő este egy újabb rendszer éri el az ország délnyugati részeit, ami nem lesz ennyire összefüggő, mint a most átvonult, ám így is sokfelé okozhat mérhető mennyiségű csapadékot, ami a hideggel átfedésbe kerül. Ekkor már az esőt nyugat felől hó váltja fel, így eleinte Nagykanizsa térségében és nyugaton, majd a Dunántúl jelentős részén, illetve hajnalban a Duna-Tisza közén is átmenetileg havas eső, hó valószínű (főleg az északi és nyugati felén) és többfelé (elsősorban a Dunántúlon) meg is maradhat. A Tiszántúlon kis mennyiségű eső eshet.
A délnyugati megyékben, illetve esetleg a Bakony térségében 1-5cm hó hullhat (esetleg a Zalaegerszeg-Börzsöny vonalon végig), de a kékkel jelölt területeken bárhol kialakulhat átmenetileg lepel-2cm hó, így reggel sokan fehér tájra kelhetnek! A lila színnel jelölt részeken havas eső, látványhavazás lehet, csupán átmeneti hóréteggel, míg a zöld részeken döntőben eső valószínű.

Havazás hó előrejelzés időjárás

Fagyos időt hoz a jövő hét és havazni is fog. Részletekért kattints ide!

Borító: MTI fotó