Holnap: 30-45 mm eső, havazás!

Holnap: 30-45 mm eső, havazás!

Hétfőn mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami kedd estig meghatározó lesz időjárásunkban. A magasban eleinte a keleti és déli megyékben még melegedés lesz, de hétfő délutántól észak, északnyugat felől erős, olykor viharos északnyugat szél mellett megindul a fagyos levegő délre.
Csapadékból sem lesz hiány. Hétfőn eleinte a Dunántúlon, majd napközben északon, a középső megyékben, este keleten is elered az eső. A legtovább a Baja-Miskolc széles sávban tarthat ki a csapadék, ahol csak kedd este állhat el az eső. A legtöbb eső a középső országrészben lehet, ahol a 40-45 mm-t is elérheti a lehullott csapadék mennyisége.
Emellett a hegyekben havas eső, hó is eshet. A Kőszegi-hegységben a csapadék végén lehet átmeneti hó, a Bakony csúcsain csak kis eséllyel lehet havazás. Hétfőn este, délután a Börzsöny és a Pilis, majd a Mátra és Bükk csúcsain is havas eső, hó eshet és kedden a Zemplénben sem kizárt havazás. Hogy mennyi marad meg, az még bizonytalan, mert a hőmérséklet is határon lesz, illetve a talaj is meleg lesz. A legtöbb modell lepel-3 cm max hóréteggel számol, de van olyan is, ami 10 cm körüli mennyiséget vár kedd estig.

Holnap időjárás előrejelzés havazás