Markáns lehűlést, akár az első havazást hozhatja a jövő hét!

Markáns lehűlést, akár az első havazást hozhatja a jövő hét!

Fontos: nagy a bizonytalanság hosszútávon!

A GFS hosszútávú modell valószínűségi előrejelzése Nyíregyházára (1.), Zalaegerszegre (2.) és Budapestre (3.):

Az ECMWF hosszútávú modell valószínűségi előrejelzése Budapestre (1.) és Kőszegre (2.):

Hőmérséklet:

A hosszú enyhe, szinte nyárias időt egy vasárnap érkező front és a mögötte meginduló hideg levegő szakíthatja meg. A front ugyan még nem hoz télies időt, a levegőt az átlagosnak megfelelő értékek közelébe hűti, így a jövő hét már valóban októberi idővel indulhat.
Mivel a Földközi-tenger meleg, az ilyen hidegleszakadások mediterrán ciklonok keletkezését borítékolják, amivel a modellek is számolnak.
Ezek pályája már jóval nagyobb bizonytalansági faktort jelent, mint maga a hideg délre való lezúdulása. A különböző hosszútávú modellek és azok valószínűségi elemzései nagy szórást mutatnak, de abban nagyjából egyetértenek, hogy a vasárnaptól kezdődő időszakban 3-5 napra jelentősen lehűl majd a levegő, 10-15 fokkal a magasban. Mivel a napállás még magas és a nappalok is hosszúak, ez 2 méteres magasságban (aka. talajon) nem lesz ekkora mértékű változás, a maximumok 5-15 fok közé hűlnek. Emellett a hajnalok már a fagyoknak is teret engednek, bár ez némileg még kérdéses a felhőzet és a csapadék végett, hiszen ezek mind gátolják a hideget éjjel.

Csapadék, eső, hó(?!):

Ami a csapadékot illeti, minden modell alapján a következő 5-7 napban vasárnaptól kezdve jelentős mennyiség eshet nagy területen. Nagy valószínűséggel ennek java eső formájában hullik majd, de a hegyekben hó is eshet, hiszen felettünk többször is fagyos levegő tartózkodhat majd, így leginkább a hideg és a csapadék egyidejű átfedése lesz a kérdéses. Szerencsés esetben, akár megmaradó hó is eshet, leginkább a hét második felében, de elképzelhető, hogy csak néhány vizes pehelyre futja. A keveredési zónában leszünk, ami még rövidtávon is nehezen előrejelezhető, főleg a halmazállapot tekintetében!

Összegezve:


Az idei szezon első igazán erős hidegbetörése kezd kirajzolódni, ami valószínűleg még nem tart sokáig. Csapadékosabbra és hűvösebbre fordul az időjárás, illetve az első megmaradó hónak is megvan az esélye a hegyekben. Amint biztosabb képet kapunk, friss előrejelzést készítünk!