Holnap heves zivatar is lehet!

Holnap heves zivatar is lehet!

A hidegfront érkezése előtt már a szlovák-magyar határ környékén toporog majd hétfőn a hideg, nedves levegő. Ez a megtorpanás esélyt ad zivatarok kialakulására is.

Paraméterek:
Főleg a Szombathely-Budapest-Miskolc-Debrecen vonaltól északra van esély bármi érdemlegesre. Ezen belül a paraméterek délután, kora este lesznek leginkább átfedésben. A szélnyírás értékek 17-25 m/s között lesznek, ami elegendően magas hosszú élettartamú, szupercellás zivataroknak is. A CAPE, azaz a hasznosítható energia, bár nem kimagasló, de elégséges lesz, 400-900 J/kg (GFS alapján), emellett a Lifted Index -2, -3, míg a Thomson index 36-40 °C. Egy erősebb összeáramlás is lesz a front mentén, ami úgy tűnik, hogy nem szalad végig a területen, azaz nem fut ki talajon. A nedvesség ezeken a területeken elégségesnek bizonyulhat.

Lényeg:
Holnap délután először északnyugaton és Sopron környékén van esély zivatarok kialakulására, majd az estébe igyekezve főleg a Veszprém-Miskolc vonalig lehet egy-egy erősebb cella is, de ennek nagyobb a bizonytalansága, mert amennyiben a front késik, amivel több modell is számol, nem lesz talajalapú konvekció, azaz jóval gyengébb viharok alakulnak majd ki és azok is inkább egy csapadékrendszerhez kötve.
Amennyiben a zivatarosabb időjárási modellek jönnek be, a fent már említett területeken lehet a felhőszakadás intenzitású csapadék mellett 1-3 cm-es jég és főként viharos, akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés is. A gyengébb esetben erős, viharos szél és intenzív csapadék kísérheti a tömböt, ami leginkább északon és északkeleten okoz majd jelentősebb csapadékot.

Zivatar vihar előrejelzés

A frontvonal után megérkezik a hideg is és esni is fog sokfelé. Részletek itt.