Kis ország, hatalmas különbség

A tőlünk északnyugatra hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza alakítja időjárásunkat, mely hatására a Dunántúlon már érezhetően felfrissült a levegő. Ebben a térségben megerősödött helyenként viharossá fokozódott az északnyugati, északi szél, emiatt a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben a középső és nyugati medencében! A különbség a hazai viszonylatokban viszont marginális.

Látható az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózata által rögzített hőmérsékleti adatokból, hogy a nyugati határnál mindössze 20 fokot mutatnak a hőmérők, addig keleti határainkon 35-36 fok körüli forróság tombol, szinte zavartalan, szikrázó napsütéssel.
A kettő között 27-33 fok között mozognak az értékek, minél keletebbre haladunk, annál inkább tartja magát az erős kánikula.

A radarfelvételen pedig az elvétve kialakuló zápor, zivatargócok megjelenését láthatjuk, amik délnyugatról, északkelet felé mozognak.

Forrás:http://www.met.hu

A nap hátralevő részében ez a gyenge, feloszló fokozatosan melegfronti jelleget öltő hidegfront alakítja időjárásunkat. Záporok, zivatarok kevés helyen alakulnak ki, nagyobb eséllyel északkeleten és a Dunántúlon elvétve, amik között egy-egy hevesebb góc sem kizárt.

A folytatásban a tőlünk előbb északra, majd keletre lokalizálódó magas nyomású zóna peremén, a hét végétől újra szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek felénk délkelet felől, ezért fokozódó hőségre, fülledtségre, a labilisabbá váló légköri rétegződés mellett, főként a délutáni, esti időszakban van esély záporok, zivatargócok kialakulására. Természetesen nem alakul majd ki mindenütt csapadék, így a hosszú órákon át napos, eseménytelen vidékeken száraz marad az idő.
A hőmérséklet a nyugati és északi megyékben is emelkedik, a hétvégén már a legtöbb helyen 30 fok feletti értékeket mérhetünk, sőt az Alföldön több napon át 34-35 fokos hőség, kánikula is lehet.

A napi középhőmérséklet pedig tartósan elérheti, vagy meghaladhatja a 25, helyenként a 27 fokot, ezért indokolttá válhat a hőségriadó.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt