Markáns lehűlés, akár havazás: mutatjuk fehér lehet-e a Karácsony önnél!

Markáns lehűlés, akár havazás: mutatjuk fehér lehet-e a Karácsony önnél!

Már napok óta körvonalazódik és egyre inkább biztos, hogy az ünnepekre markáns lehűlés érkezik.

Meleg a hét elején!

Az ünnepek előtt már a hét elején megindul a változás, bár ez inkább tavaszi irányba, hiszen egy hétfőn érkező front után kissé változékonyabb idő következik, amit egy ciklon melegszektora felfűt, így még szerdán is 10 fok körül mérhetünk.

A magasban még meleg levegő érkezik!

Karácsonyra betör a hideg, akár hóval!

Egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki az Atlanti-óceánon, illetve egy másik a kontinens északkeleti területein, melyek között aktív ciklon tevékenység várható a következő időszakban, így karácsonykor is.
Egy erős ciklon hidegfrontja és az azzal ránkzúduló sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezne meg december 24-én, így a legfrissebb számítások alapján már délután havazhat az ország déli felén, hiszen a magasban -5/-6 fok körül lehet és csapadék mellett a talaj szintjén is 0-3 fok körüli értékeket mérhetünk, tehát már van esély a fehér karácsonyra.
Az ünnep további 2 napján szintén előfordulhat csapadék, délen, északon és északkeleten a legnagyobb eséllyel és ennek a jelenlegi számítások szerint a zöme hóként hullana, így átmenetileg többfelé lehet fehér az ünnep.

Szentestére már országosan lehűlhet a levegő.
A reggeli frissítés meglehetősen havas kimenetellel számol az ország déli területein, a mostani futtatás valamivel enyhébb időt ad a csapadék ideje alatt, így az nagyrészt eső lehetne, bár a különböző eps tagok hóesélye biztatóbb, mint a friss térkép alapját adó, kissé elrugaszkodott főfutásé.
December 26-án is havazhat, bár még a területi eloszlás változik.

Mennyi az esélye a fehér karácsonynak?

Az alábbi térkép azt jelzi, hogy az adott területen mekkora valószínűséggel maradhat meg legalább 1cm hó, legalább néhány óra erejéig.
Sajnos országos fehér karácsonyra elég csekély az esély, de átmenetileg szinte bárhol kifehéredhet a táj és a hegyekben, akár az egész ünnep fehér lehet!

A jelenlegi modellkép alapján (GFS) ennyi a valószínűsége, hogy legalább néhány órán át megmaradó hó hulljon!
Fehér karácsony
Érdekességképpen a GFS fáklya-diagram délnyugatra rengeteg csapadékot vár, ami a Mecsekben 20-40cm havat jelenthet. De persze ez még sokat fog változni. Wetterzentrale

A korábbi futtatások így várták a frontot, látható, hogy azóta korábbra tették az érkezését, ami biztató lehet!

Részletes hosszútávú időjárás előrejelzéshez kattints ide!

A legfinomabb édességek süteményreceptjeiért látogass el az annuskam.hu weboldalra!👆

Térképek: WXCHARTS

Valószínűségi térkép: Tarkó Péter

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Borító: itt