Jövőhéten előbb meleg, majd markáns lehűlés, hó érkezhet az ünnepekre és utána!

Jövőhéten előbb meleg, majd markáns lehűlés, hó érkezhet az ünnepekre!

A borús, hűvös időjárás a hétvégén még kitart, ám a folytatás már mást ígér. Egy ciklon közelíti meg térségünket, melynek frontja hétfőn éri el hazánkat. Nyomában szerdáig változékony idő lesz, többször eleredhet az eső és a légmozgás is élénk lehet. Mivel a ciklonnak előoldalán helyezkedünk el, illetve az ezt követő légörvénynek is, így átmenetileg meleg levegő érkezik fölénk és a nappali maximumok ennek köszönhetően többfelé 10-13 fokig kúsznak.
Az éjszakák is enyhébbek lesznek, 0 és 7 fokosak.

Havat hozhat a front az ünnepek alatt!


A változás december 24. azaz Szenteste reggelén érkezhet. Ekkor egy markáns hidegfront éri el hazánkat, melynek nyomán gyorsan lehűl a levegő és erős lehet a légmozgás. A csapadék tekintetében vannak bizonytalanságok. Az ország jelentős részén eshet nagyobb mennyiségű csapadék, ám mivel a hideg nem biztos, hogy egyszerre érkezik a csapadékkal, így valószínűleg eső lehet. Hóra Szenteste éjjelén leginkább délnyugaton, délen, illetve esetleg a hegyekben van esély. Ugyanakkor néhány óra eltérés a csapadék-hőmérséklet időeloszlásban komolyabb havazást is hozhat. Ezt azért is érdemes megemlíteni, mert korábban már több modellfuttatás és a modellnek több, úgynevezett eps tagja is számolt ezzel. Tehát nem elvetendő, de egyelőre ennek van talán a kisebb esélye.

Karácsony további napjain meglehetősen hűvös idő lesz, a magasban jócskán fagyni fog és a talaj szintjén is fagypont körül alakulhat, főként december 26-án. Mind a két napon előfordulhat csapadék, ami jobbára hóként hullhat, ám sajnos országos jelentős csapadéknak egyelőre kicsi a valószínűsége.
Nappal általában -3, +4 fok valószínű, éjszakánként -4, +1 fok valószínű.

Vasárnap és hétfőn is marad az átlagos vagy kissé hidegebb hőmérséklet és csapadék is előfordulhat, ami havas eső, hó formájában hullhat, bár az Alföldön eső is eshet. Jelentős csapadék esélye is fennáll, bár ez még egyelőre jelentős bizonytalansággal terhelt.

Hó az ünnepekre

A fehér karácsony esélyéről készült térkép ide kattintva érhető el!

Borító: pinterest